معرفی رشته ورزشی سومو (رزم ملی ژاپن):
سومو عمدتاً به عنوان یک ورزش ژاپنی شناخته شده است اما شکل مشابه رقابت آن در کشورهایی نظیر اتحاد جماهیر شوروی، کره جنوبی و حتی ایران دیده می شود. تاریخچه سومو به دوران باستان باز می گردد که منابع تاریخی موثق در کشورهایی مانند چین، هندوستان و نقاشی های دیواری بجا مانده از یونان باستان وجود دارد. بر طبق نظر تاریخ نویسان، بالاترین ستایش و تمجید در بازی های المپیک باستان مختص ورزشکارانی بود که در رقابتی شبیه به سومو به پیروزی دست پیدا می کردند. سومو بعدها به عنوان ورزشی پرطرفدار در سراسر ژاپن به عنوان شکل وقف شده آیین شینتو پدیدار گردید و با گذشت زمان مسابقات سومو به عنوان رویدادی کاملاً جذاب و منطبق با روحیه ملی ژاپن برگزار گردیده است. مسابقه سومو بر روی دوهیو (زمین مسابقه سومو) که دایرهای با قطر 455 سانتی متر و پوشیده از خاک رس است انجام میشود. ریکیشی (ورزشکار سومو) در تلاش خواهد بود تا حریف خود را از دوهیو بیرون کرده و یا قسمتی غیر از کف پاهای وی را با زمین اصابت دهد و در این صورت پیروز مسابقه خواهد بود.
با تلاشهای مستمر فدراسیون بینالمللی سومو جهت بسط روزافزون علاقمندی به سومو، این رشته ورزشی به عنوان ورزشی شناخته شده در سرتاسر جهان و در نهایت در ایجاد وجههای منحصربه فرد در عرصه بینالملل موفق بوده است. فدراسیون ملی سومو ژاپن در 1 سپتامبر سال 1964 تاسیس و رویدادهای بسیاری را هرساله در بخش آماتوری سومو برگزار کرده است که تیمهایی از خارج از ژاپن نیز شانس حضور در این رقابتها را داشتهاند. قدیمیترین رویداد آماتوری سومو به سال 1915 باز میگردد. در سال 1980، فدراسیون ملی سومو ژاپن اولین دوره مسابقه ملی سومو آماتور را برگزار کرد و در آن رویداد از چند تیم خارجی نیز جهت شرکت در رقابتها دعوت به عمل آمد. در نتیجه، رویداد مذکور به عنوان اولین رویداد بینالمللی سومو آماتور نام گذاری گردید. از آن پس، شمار تیمهای خارجی حاضر در رویدادهای سومو روبه فزونی گرفت و در جولای سال 1983 ژاپن و برزیل سازمانی را تاسیس نمودند که امروزه به عنوان فدراسیون بینالمللی سومو (IFS) شهرتی جهانی دارد.
از آنجایی که شمار کشورهای شرکت کننده در رقابتها افزایش پیدا کرد، در سال 1985 نام آن رویداد سومو به مسابقات بینالمللی سومو تغییر یافت و در سال 1989 دهمین دوره سالانه مسابقات بینالمللی سومو در سائوپائولو برگزار گردید. در 10 دسامبر سال 1992، به مناسبت سالگرد تاسیس IFS نام مسابقات یک بار تغییر و به عنوان مسابقات قهرمانی سومو جهان نامگذاری شد. اولین دوره مسابقات قهرمانی سومو جهان تحت فدراسیون بینالمللی با حضور 73 ورزشکار از 25 کشور و سرزمین مختلف برگزار گردید. پس از آن مسابقات قهرمانی سومو جهان هرساله با شمار روبه فزونی ورزشکاران و تیمهای شرکت کننده برگزار گردیده است. در سال 1995، شش فدراسیون قارهای برای سومو تاسیس گردید که هریک مسابقات قهرمانی قارهای سومو را برگزار کردهاند. درحال حاضر سومو دارای 84 کشور عضو در سطح جهان میباشد و فدراسیون بینالمللی آن نیز شناسایی شده و رسمیت یافته توسط کمیته بینالمللی المپیک (IOC)، شورای المپیک آسیا (OCA)، انجمن جهانی فدراسیونهای بینالمللی ورزشی (GAISF) بوده و عضو برنامه اصلی بازیهای مبارزهای (Combat Games) و بازیهای جهانی (World Games) میباشد. تشکیلات سومو جمهوری اسلامی ایران توسط برادران منوچهری ملی پوشان و قهرمانان اسبق ورزشهای رزمی ایران و جهان و در سال 1389 بنیان نهاده شد و پس از طی مراحل کارشناسی و اخذ مجوزهای لازم از وزارت ورزش و جوانان در تاریخ 1393/06/15، و با صدور ابلاغ مسئولیت توسط فدراسیون ورزشهای رزمی در مورخ 1394/01/19 رسماً آغاز به کار کرد.